Riot Games kondigt overgang aan van Summoner-namen naar Riot ID's

In een belangrijke zet heeft Riot Games aangekondigd dat het gebruik van "Summoner Names" geleidelijk zal worden afgeschaft en dat alle spelers uitsluitend Riot ID's zullen gaan gebruiken. Deze verandering, die plaats zal vinden op 20 november 2023, heeft als doel om een meer uniforme ervaring te creëren in alle Riot games. De beslissing is genomen om beter aan te sluiten bij de evoluerende lore van Runeterra en League of Legends en om het naamgevingssysteem vanuit een technisch perspectief te stroomlijnen.

De reden achter de verandering

De lore rond Runeterra, League of Legends en Summoner's Rift heeft in de loop der jaren verschillende veranderingen ondergaan. Aanvankelijk stonden de spelers bekend als Summoners, die het originele rooster van Champions naar de Rift riepen. Dit concept werd echter beperkend naarmate de spelwereld en de personages evolueerden. Tegen 2014 verschoof de narratieve focus naar de Champions zelf, weg van de almachtige Summoners. Ondanks dat de term "Summoner" nog steeds voorkomt in verschillende verwijzingen in het spel, past het niet meer bij de huidige lore. Deze overgang naar Riot ID's is ontworpen om de moderne wereld van League of Legends te weerspiegelen en een meer samenhangende ervaring te bieden voor alle Riot-titels.

Wat spelers moeten weten

Spelers hoeven geen specifieke actie te ondernemen voor deze update. Elke speler heeft al een Riot ID, die kan worden gecontroleerd door in te loggen op hun account op de officiële website van Riot Games of via de spelclient van League of Legends.

In het licht van deze verandering past Riot Games ook zijn naamsveranderingsbeleid aan. Zodra de overgang naar Riot ID is voltooid, krijgen spelers elke 365 dagen een gratis naamsverandering. Wie zijn naam vaker wil veranderen, moet hiervoor betalen, net als bij het bestaande Summoner Name-systeem. Deze beslissing is bedoeld om de identiteit van spelers in het spel meer betekenis te geven en de uitdagingen aan te pakken die gepaard gaan met frequente naamswijzigingen, vooral voor spelers met uitgebreide vriendenlijsten.

Bovendien krijgen alle spelers direct na de verschuiving op 20 november een gratis naamsverandering. Latere naamswijzigingen kunnen worden gekocht op de accountpagina en kosten ongeveer $10 USD in in-game valuta. In eerste instantie worden alleen Riot Points en Legends of Runeterra Coins ondersteund voor deze aankoop, maar andere in-game valuta, zoals VALORANT Points, Wild Rift Cores en TFT Coins, zullen in de toekomst worden toegevoegd.

Bezorgdheid in de gemeenschap

De aankondiging heeft verschillende reacties uit de community losgemaakt. Veel spelers zijn bezorgd over het verlies van het unieke karakter van hun Summoner Names, terwijl anderen vrezen dat het nieuwe systeem het makkelijker maakt om zich voor te doen als iemand anders. Zoals bij elke belangrijke verandering is het voor Riot Games cruciaal om deze zorgen weg te nemen en te zorgen voor een soepele overgang voor de spelersgroep.

Stap voor stap je Riot ID veranderen

Voor spelers die hun Riot ID willen veranderen is het proces eenvoudig. Hier is een stap-voor-stap handleiding gebaseerd op de verstrekte informatie:

1. Toegang tot de Riot Account Pagina:

 • Begin met een bezoek aan de officiële website van Riot Games.
 • Klik op het pictogram "Aanmelden" in de rechterbovenhoek van het scherm.
 • Log in met je huidige Riot accountgegevens.

2. Navigeer naar de sectie Riot ID:

 • Als je bent ingelogd, kom je op de pagina voor accountbeheer.
 • Klik aan de linkerkant op het tabblad "Riot ID".

3. Je Riot ID wijzigen:

 • In de Riot ID sectie, zie je je huidige Riot gebruikersnaam en tagline weergegeven.
 • Klik op de knop "Bewerken" naast je Riot gebruikersnaam.
 • Vul je gewenste nieuwe Riot gebruikersnaam in.
 • Je hebt ook de optie om je tagline te veranderen. Dit is een reeks cijfers en letters die achter je gebruikersnaam staan, gescheiden door een "#". Deze tagline zorgt ervoor dat zelfs als twee spelers dezelfde Riot-gebruikersnaam kiezen, ze toch van elkaar kunnen worden onderscheiden.
 • Klik op de knop "Wijzigingen opslaan" nadat je de gewenste wijzigingen hebt aangebracht.

4. De wijziging bevestigen:

 • Er verschijnt een bevestigingsbericht dat aangeeft dat je Riot ID met succes is bijgewerkt.
 • Het is belangrijk om te weten dat als je je Riot ID hebt gewijzigd, je deze 30 dagen lang niet opnieuw kunt wijzigen.

Conclusie

De beslissing van Riot Games om over te stappen van Summoner Names naar Riot ID's markeert een belangrijke verschuiving in het spelersidentiteitslandschap. Hoewel de verandering bedoeld is om het naamgevingssysteem te moderniseren en een eenduidige ervaring te bieden voor alle Riot-titels, valt het nog te bezien hoe de bredere community zich zal aanpassen aan dit nieuwe tijdperk.