Kun je smurfen in Valorant zonder geband te worden?

Smurfen is populair in veel spellen. Hoewel deze praktijk wordt gebruikt door mensen die de ervaringen van anderen willen schaden, huren anderen professionele smurfers in om laag gerangschikte accounts hoger te krijgen. Sommigen smurfen zelfs om met vrienden te spelen, wat niet per se slecht is.

Of smurfen moreel goed of fout is, hangt af van wie je het vraagt. Sommigen verdedigen deze praktijk terwijl anderen het minder leuk vinden.

De meeste competitieve spellen hebben echter serieuze maatregelen genomen om te voorkomen dat mensen smurfen. Riot Games is een van de ontwikkelaars die actief tegen smurfen strijdt.

Is smurfen toegestaan in Valorant? Hoewel het eenvoudige antwoord "nee" is, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. We bespreken hier alles wat je moet weten.

Wat is smurfen?

Simpel gezegd houdt smurfen in dat je een online account aanmaakt om tegen spelers met een lage rang te spelen. Met andere woorden, iedereen die een alternatieve account aanmaakt om een online game te spelen kan worden beschouwd als een smurfer.

Technisch gezien worden alleen spelers met een hoog vaardigheidsniveau als smurfer beschouwd. Mensen zonder veel ervaring in een spel die alternatieve accounts hebben, worden meestal niet als schadelijke smurfers beschouwd.

Laten we een voorbeeld gebruiken. Speler A heeft een account in de rang Onsterfelijk. Vervolgens maken ze een nieuw account aan om tegen Iron, Bronze of Silver spelers te spelen. Door het enorme verschil in vaardigheden zal de speler waarschijnlijk door de rangen heen stomen.

Andere mensen smurfen om met vrienden te spelen die misschien geen hogere rang hebben.

Smurfen als service

Niet alle spelers maken alternatieve accounts om er een te hebben. Sommige mensen zijn bijvoorbeeld hun account kwijt en willen een nieuwe aanmaken. Ze willen echter niet door het gedoe van het opnieuw levelen van hun accounts gaan.

Afhankelijk van hoe goed de speler is in het spel, kan het maanden (zo niet jaren) duren om de rang te bereiken die ze eerder hadden. Dit is wanneer "accountboosters" in het spel komen.

Professionele boosters (zoals die van BoostRoyal) zijn mensen die je account zo veilig mogelijk kunnen levelen. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je je account kwijtraakt of gefrustreerd raakt van je eerste ranked wedstrijden.

De controverse rond smurfen

Hoewel smurfen op papier niet al te slecht klinkt, brengt het een paar problemen met zich mee.

Het grootste probleem is dat laag gerankte spelers een slechtere spelervaring kunnen hebben als ze het tegen een smurfer opnemen. Nieuwe spelers raken snel gefrustreerd en als ze zich niet kunnen verdedigen tegen een ervaren speler, worden hun wedstrijden ongemakkelijk en niet leuk.

Een andere kwestie rond smurfen draait om de competitieve scène. Sommige mensen smurfen in professionele gamingcompetities, wat als oneerlijk kan worden gezien.

Meestal worden competities opgesplitst op basis van de vaardigheden van de spelers, zodat degenen in de lagere rangen het niet hoeven op te nemen tegen spelers in de hogere rangen. Als een smurf in een lage divisie speelt, heeft hij natuurlijk veel meer kans om te winnen, wat niet eerlijk is.

Waarom is smurfen niet toegestaan in Valorant?

Riot Games heeft de afgelopen jaren een serieus standpunt ingenomen tegen smurfen, vooral in League of Legends en Valorant.

Valorant heeft specifiek iets dat "Systems Health Series" heet, waarin ontwikkelaars praten over hun laatste inspanningen om valsspelen in het spel tot een minimum te beperken.

In 2022 implementeerde Valorant de functie "Automated Smurf Detection", die MMR's beïnvloedt. Het veroorzaakte ook 5-stack veranderingen. Simpel gezegd betekent dit dat hoe meer smurfen er in een team zitten, hoe lager de MMR die ze kunnen krijgen.

Ook al probeert Riot Games niet specifiek diegenen te bestrijden die met vrienden proberen te spelen, ze worden toch beïnvloed door de maatregel.

Met andere woorden, je wordt niet per se gebanned omdat je een smurf bent, maar Riot Games heeft het wel moeilijker gemaakt voor deze mensen om hogerop te komen.

Andere maatregelen die Riot Games heeft genomen zijn onder andere

  • Verfijnen van het wachtrijsysteem
  • Beperkingen voor rangverschillen
  • Accountverificaties

Als je nog steeds wilt ranken, maar niet te veel tijd wilt verliezen, kun je proberen een booster in te huren.

Conclusie

Smurfen is (en zal waarschijnlijk altijd) een controversieel iets om over te discussiëren op veel platforms. Het hangt er vooral vanaf waarom je het doet.

Wie smurft om zijn account te levelen of om met vrienden te spelen in plaats van lager gerangschikte spelers uit te lachen, wordt meestal niet afgekeurd.

Of je nu op zoek bent naar Valorant- of LoL-smurfen, zorg ervoor dat je op zoek gaat naar een gerenommeerd bedrijf dat je de bescherming kan bieden die je verdient.