Een gids voor elke rol in League of Legends

League of Legends, beter bekend als LoL, is een populair online multiplayerspel. Het is ontwikkeld en uitgegeven door Riot Games en is uitgegroeid tot een bloeiende competitieve scène met een enorme spelersgroep.

De verscheidenheid aan rollen in het spel wordt gezien als een belangrijk element dat League of Legends boeiend en dynamisch maakt. Elke rol in LoL heeft zijn eigen unieke verantwoordelijkheden, speelstijl en uitdagingen.

Deze uitgebreide gids bekijkt elke rol in League of Legends en beschrijft de belangrijkste champions, eigenschappen en strategieën.

Top Lane

De Top Lane, ook wel het "eiland" van Summoner's Rift genoemd, bevindt zich het verst van de actie. Top Lane-kampioenen blinken uit in 1 tegen 1-scenario's en hebben de duurzaamheid die nodig is om lange trades te weerstaan.

Belangrijkste kenmerken van Top Laners

 • Split-pushing: De meeste top laners zijn gespecialiseerd in het creëren van map pressure, het onder druk zetten van side lanes en split-pushing.
 • Tankiness: Top laners spelen meestal tanky champions die teamgevechten kunnen starten en schade kunnen opvangen.
 • Isolatie: Top laners moeten zelfvoorzienend zijn omdat Top Lane relatief geïsoleerd is.

Top Lane Strategie

Een top laner moet zich richten op het controleren van zijn lane en efficiënt farmen. Teleport is een populaire summoner spell die helpt bij het assisteren van andere lanes en map presence.

Middenbaan

Mid Lane wordt vaak gezien als de meest impactvolle en dynamische rol en onderscheidt zich om deze redenen in League of Legends. Door de dynamische en impactvolle aard van Mid Lane zijn mid laners verantwoordelijk voor het uitdelen van aanzienlijke schade en het controleren van het midden van de map.

Belangrijkste kenmerken van Mid Laners

 • Zwerven: Mid laners kunnen meestal roamen naar bot of top lanes om het spel te beïnvloeden.
 • Schade: Deze mid laners richten meestal aanhoudende schade aan of hebben een hoge burst.
 • Wave Clear: Een goede wave clear is cruciaal om de lane onder druk te houden en te controleren.

Mid lane strategie

Mid laners moeten vooral assisteren in teamgevechten, roamen als dat nodig is en de lane controleren. De zichtcontrole van de rol is ook belangrijk om ganks te vermijden.

Jungle

De jungle rol in League of Legends draait om ganking, objective control en map control. De taak van Junglers is om over de map te zwerven en kampen te ontruimen terwijl ze zoeken naar mogelijkheden om hun teamgenoten te helpen.

Belangrijkste kenmerken van de jungle

 • Farming: Spelers moeten relevant blijven in termen van goud en ervaring, daarom is efficiënt jungle clearen cruciaal.
 • Ganking: Junglers zwerven meestal naar andere lanes om vijanden te verrassen met ganks.
 • Mapcontrole: Junglers stellen doelen zoals Baron en Dragon veilig door de hele map te beïnvloeden.

Jungle Strategie

Alle Junglers moeten een balans vinden tussen farming, objective control en ganking. Bewust zijn van de kaart en de jungle afschermen zijn ook cruciale onderdelen van elke jungle rolstrategie.

Bot Lane (ondersteuning en AD carry)

Support en AD Carry (Attack Damage Carry) zijn de twee spelers die de bot lane vormen. Deze twee spelers werken samen om de onderste helft van de kaart te controleren, kills veilig te stellen en de Draak te veroveren.

Belangrijkste kenmerken van Support

 • Visie Controle: Het is een primaire verantwoordelijkheid voor Support om vision en ward te controleren.
 • Utility: Supports bieden het team utility, healing en crowd control.
 • Zwerven: Supports kunnen zwerven om de jungler of andere lanes te ondersteunen.

Belangrijkste kenmerken van AD Carry (Bot Lane Marksman)

 • Squishy: AD carries staan bekend om hun kwetsbaarheid, daarom vertrouwen ze op positie om in leven te blijven.
 • Late-Game Kracht: Een AD-draagtas wordt over het algemeen uitzonderlijk sterk in het late spel.
 • Schade van afstand: AD-dragers zijn uitgerust om vanaf afstand fysieke schade aan te richten.

Bot Lane Strategie

Elk bot lane duo moet zich richten op het beveiligen van de Dragon, effectief handelen en farmen. Een Support-rol heeft de cruciale verantwoordelijkheid om de AD-carry te beschermen en de visie te controleren.

Inpakken

League of Legends staat bekend als een dynamisch en complex spel. Het is ontworpen met een breed scala aan rollen voor verschillende speelstijlen. Of je nu de voorkeur geeft aan de mapcontrole van de Jungle, het teamwork van de Bot lane, de isolatie van de Top lane of het dynamische spel van de Mid lane, er is een rol voor elk type speler.

Het is van vitaal belang om te begrijpen hoe jouw rol samenwerkt met de rest van de tijd, naast het beheersen van je gekozen rol. Door meer kennis en ervaring op te doen, kun je een vaardigere en veelzijdigere speler worden die zich gemakkelijk kan aanpassen aan het steeds veranderende landschap van Summoner's Rift.

Wil je meer weten? Lees hier meer over het kiezen van je main in Wild Rift.