De controversiële Twitch-ban van League of Legends-caster JamadaLoL

Adrian "Jamada" Wharlton-Thorne, een prominente League of Legends caster die bekend staat om zijn werk in de LPL en EMEA scènes, is twee weken geschorst op Twitch wegens "hatelijk gedrag". Het verbod kwam zonder voorafgaande waarschuwing of uitleg, waardoor Jamada in een hachelijke situatie terecht is gekomen. Hij zou meewerken aan de EMEA Masters Summer 2023, die op 14 augustus van start ging, maar het verbod brengt zijn deelname aan zowel de Play-In als de groepsfase van het toernooi in gevaar.

De impact op EMEA Masters

Jamada's afwezigheid bij de EMEA Masters kan een grote klap zijn voor het evenement. Hij was de afgelopen drie jaar een kernlid van het castingteam van het toernooi en is gepassioneerd over het evenement. De dagen dat hij zou werken zijn zijn enige werkdagen voor deze maand, waardoor het verlies van deze inkomsten "ongelooflijk nadelig" is, vooral in het licht van wat persoonlijk nieuws dat hij onlangs ontving.

De verontwaardiging van de community

De League of Legends-gemeenschap heeft zich achter Jamada geschaard en zijn frustratie geuit over het gebrek aan transparantie van Twitch. Een Reddit thread over de kwestie werd naar de top van de League of Legends subreddit getild, met gebruikers die Twitch bekritiseerden voor het uitvaardigen van een ban zonder enige context of uitleg te geven. In een van de reacties met de meeste stemmen werd de vraag gesteld waarom Twitch geen beschrijving van de overtreding geeft bij het uitvaardigen van een ban, zodat het voor de verbannen persoon makkelijker is om in beroep te gaan.

Onbeantwoorde vragen

Ondanks dat Jamada drie dagen lang contact heeft gezocht met relevante partijen, heeft hij nog geen oplossing gevonden voor zijn situatie. Zijn eerste beroep werd afgewezen en hij heeft nog steeds geen nieuws ontvangen over zijn schorsing. Hierdoor kan hij voorlopig op geen enkele Twitch-uitzending verschijnen, waardoor zijn deelname aan de EMEA Masters ernstig in twijfel wordt getrokken.

Conclusie

De Twitch ban van JamadaLoL roept verschillende vragen op over het beleid en de transparantie van het platform. Het heeft niet alleen gevolgen voor de broodwinning van de caster, maar ook voor de League of Legends-gemeenschap en het EMEA Masters-toernooi. Op dit moment is het nog onduidelijk of Jamada kan deelnemen aan het lopende evenement, waardoor fans en collega-casters in onzekerheid blijven.